Interview Zorgbalans: meer datagedreven werken met leeroplossing Omaha System
Betere inzet van Omaha System om tot betere dossiervoering en meer datagedreven werken te komen
Hoe kunnen we op een duurzame manier werken aan kennis & vaardigheden van Omaha System bij professionals zodat we tot betere dossiervoering en kwaliteit van data komen? Met deze vraag kwam Zorgbalans bij ons. We gingen hierover in gesprek met Inge Veenstra, directer wijkverpleging bij Zorgbalans.
Hoe wist je dat de kwaliteit van data beter kon?
"We waren aan de slag gegaan met data en zagen al snel dat de conclusies te ver af stonden van de werkelijkheid. Dat werd ook zo beleefd door mijn collega’s uit het primaire proces. De schakel miste tussen wat zij dagelijks ervaren en wat bleek uit de data. Dan gaat er in de gegevensvastlegging en verzameling iets niet goed.
Als je toekomstbestendige zorg wilt blijven ondersteunen, dan moet je beginnen bij de inhoud van zorg.
Dat begint in het primair proces in de dagelijkse verslaglegging. Dan moet je gaan bedenken hoe je dat zo goed mogelijk kunt ondersteunen."
Had je verwacht dat dat iets met Omaha System te maken had?
"In de loop der jaren viel het me op dat de één is opgegroeid met Nanda, de ander met Omaha System en weer een ander met weer wat anders. Er is bij de overgang naar de zorgverzekeringswet wel een trainingsprogramma geweest, maar dat sloot niet meer aan bij de tijd van nu. Ik kreeg bijna geen vragen over het werken met Omaha System. Toen ik inbracht om ermee aan de slag te gaan kreeg ik alleen maar enthousiaste reacties. Het is heel basic: Omaha System werd eigenlijk niet goed genoeg doorleefd om er echt profijt van te kunnen hebben. Dat was terug te zien in de kwaliteit van data. Ons doel is om het zorgproces zo optimaal mogelijk te ondersteunen."
Al snel kwamen we er erachter: we willen dit anders, maar ook duurzaam anders.
Mensen deden het op hun eigen manier en naar eigen inzicht. Er was weinig lijn in te ontdekken. Niet uit onverschilligheid, maar we hadden het gewoon niet anders bedacht. We moesten opnieuw nadenken over de manier waarop we het proces willen ondersteunen. Bij dit proces heeft WindTerug ons geholpen."
Wat hebben jullie gedaan in dit traject?
"We hebben een structuur opgezet met een kerngroep uit het primaire proces. Zij hebben nagedacht over hoe we met Omaha System werken vanuit onze visie op zorg. We ontwikkelden ook een duurzame oplossing, want zo’n hele carrousel wil je niet elk jaar optuigen. Nieuwe collega’s helpen we op een slimme manier op weg en bestaande collega’s bieden we een opfrisser. Samen met professionals uit de zorgpraktijk en de onderwijskundige expertise van Educared ontwikkelde WindTerug een mooie leeroplossing op. Het ziet er goed uit en medewerkers vinden het fijn dat casuïstiek uit de praktijk wordt besproken. Dat heeft een positief effect gehad op de datakwaliteit. Als je eenduidiger werkt wordt het beter."
Wat is er nodig om de leeroplossing Omaha System te laten werken?
"We hebben majeure stappen gemaakt, maar je moet als organisatie wel met dezelfde leidende principes werken. Als je die van tevoren opstelt, dan voorkom je discussie. Dit vormt vervolgens het vertrekpunt voor het inrichten van je processen en systemen. Tegelijkertijd moesten we ook terug naar de basis van het Omaha System. Want daar hoeft geen discussie over te bestaan als je hier voldoende in bent opgeleid. Dit leverde mooie gesprekken op tussen wijkverpleegkundigen.
We moeten bij alles aan zorgverleners vragen: hoe helpt het jou verder?
Ik hoef me niet zo bezig te houden met de inhoud van de zorg. Ik moet wel zorgen dat waar ze de deskundigheid en professionaliteit in hebben, wordt ondersteund door ons."
Kun je een voorbeeld noemen van een vraagstuk dat boven tafel is gekomen?
"Het zorgplan moet geen invuloefening zijn voor de financier, maar helpen in je vak. WindTerug heeft ons geholpen anders te kijken naar het dossier, vanuit het vak. Het is opvallend dat dit bij alle niveaus speelt. Ook niveau 3 moet bijvoorbeeld weten wat de achtergrond is van handelingen en welke rol zij daarin vervullen. Je doet het samen. De leeroplossing helpt ons om stapsgewijs door het plan te lopen en het gesprek met elkaar aan te gaan over hoe we de dingen doen. Zo ervaren professionals dat. Ik ben ontzettend blij dat wij met elkaar zo’n intensief traject hebben doorlopen."
Hoe zorg je voor meer eigenaarschap bij zorgprofessionals als het gaat om dossiervoering?
"Het opzetten van een kerngroep is het startpunt. Dat begeleiden vraagt om heldere communicatie en het faciliteren van interactie in de groep om te komen tot echte samenwerking. In de wijkverpleging werken hoogopgeleide en eigengereide professionals. Als je goed in gesprek wilt, dan moet je wel wat meebrengen. En dat is goed gelukt met behulp van WindTerug. Professionals hebben het ervaren als iets wat ze samen hebben gecreëerd. Omaha System gaat niet over een invul instrument, maar helpt elke dag in je vak. Dat laten beklijven is gelukt en dat wisten we niet van tevoren."
Jullie willen meer datagedreven werken, hoe pak je dat aan?
"We kunnen uit de data die we vastleggen belangrijke dingen leren. De kunstmatige doelgroepen hadden de beste bedoelingen, maar geven te weinig inzicht. We willen een stap verder gaan. In het zorgplan staat betrouwbare informatie, daarmee kun je veel inzicht verkrijgen en verbeterinitiatieven initiëren en faciliteren. Dat levert ook sturingsinformatie op. Bijvoorbeeld om wijken te kunnen vergelijken als het gaat om doelmatigheid en ontwikkelingen op gang te brengen om dingen beter te organiseren. Een eerste stap is om dat in dashboards inzichtelijk te maken, maar dan moet je de kwaliteit van de data wel op orde hebben. Dat begint bij het ondersteunen van het verpleegkundig proces."
Waar staan jullie nu?
"Ik merk dat zorgverleners beter begeleid en ondersteund worden door het zorgplan. Ik zie dat ook in de gesprekken die ik voer terugkomen. Er komt meer ter tafel en er wordt eenduidiger gewerkt. Ik denk dat de leeroplossing een cadeau is. We hebben echt grote stappen gezet. Er zit zoveel denken van professionals in, dat maakt dat het goed is doorleefd en makkelijk in te zetten. Er zit souplesse in. De verschillende expertises hebben goed samengewerkt en dat zie je in het resultaat."
Welke tip zou je ander zorgorganisaties meegeven?
"Ik zou het altijd combineren met een kerngroep en het vormen van leidende principes. Kijk goed wat er in je organisatie speelt en waar je staat. Je komt er alleen met een inhoudelijke aanpak. Het is eerst de professional, de inhoud en daarna pas regels en techniek. Dat vraagt investeren in de juiste dingen. Wij zijn bij nul begonnen, maar we hebben er grondig in geïnvesteerd. Dat hoeft natuurlijk niet altijd zo. Maar als je iets met data wilt, dan moet je ook kritisch durven kijken naar je manier van werken. Je moet de professional in de lead durven zetten. Als je weet hoe je wilt werken, dan betekent dat iets voor je systemen, data en opleiden als het gaat om Omaha System. Willen we het verschil maken in onze omgeving die zo in beweging is, dan is dit heel belangrijk. Daar heeft WindTerug veel in te brengen. Zij kijken op een andere manier.
We zijn samen met WindTerug op reis gegaan en de reis heeft ons veel geleerd.
Ik ben blij dat we dit traject zijn aangegaan, het doet de zorg goed en ik vind dat collega’s dit verdienen."
We hielpen Zorgbalans met het ontwikkelen van leidende principes. Deze vertaalden we vervolgens naar een duurzaam opleidingsprogramma en een werkwijze voor het ECD. Wil jij hier ook mee aan de slag? Laat het ons weten, mail naar info@windterug.nl
Lees verder en vraag onze brochure hier aan
Of kijk op ons YouTube kanaal.